+32 (0)465 03 56 69 info@eros-lingam-yoni-massage.com

seksuele responscyclus

Seksuele responscyclus

Als je seksueel geprikkeld wordt reageert je lichaam automatisch. De fases die volgen na de prikkel is de seksuele responscyclus. Die fases doorloop je ook bij masturbatie, bij seksuele fantasieën of tijdens erotische dromen in je slaap. Maar niet iedereen volgt dit patroon. Seks kan elke keer weer anders zijn.

Welke fases zijn er binnen de seksuele responscyclus?

De seksuele responscyclus bestaat uit 5 fases:

De fase van het verlangen

De fase van het seksueel verlangen is de eerste fase in een proces dat tot opwinding en eventueel een orgasme kan leiden. Seksueel verlangen of het zin krijgen in seks wordt meestal in gang gezet door een seksuele prikkel. Wanneer het verlangen in seks er niet is, kan een kleine prikkel zoals een streling of een kus het opwekken. Maar zelfs als je geen zin hebt in seks kan je het verlangen tijdens het vrijen opwekken. Het is dus niet zo dat vrijen onmogelijk is als je geen zin hebt. Hormonen vergemakkelijken dit proces nog.

De opwindingsfase

Tijdens deze fase voel je de opwinding toenemen in je lichaam en je geslachtsorganen. De penis, tepels en clitoris wordt stijver, de vagina natter en je ademhaling versnelt. De baarmoeder kantelt naar achteren en gaat meer rechtop staan. Soms treedt er een seksblos op, bobbelige rode vlekjes ter hoogte van de maag die kunnen uitspreiden naar de hals en de borsten.

De plateaufase

Dit is de fase waarin de opwinding het grootst is en waarbij door verdere stimulatie een orgasme kan volgen. De hartslag verhoogt. De vagina wordt nog vochtiger, de buitenste schaamlippen kunnen groter worden en de binnenste kleuren donkerrood. De penis is volledig stijf en scheidt voorvocht af, de teelballen zwellen en worden dichter naar het lichaam getrokken. Bij de vrouw trekt de clitoris zich wat terug onder de voorhuid.

Het orgasme

Het orgasme laat alle opgebouwde spanning in je lichaam los. Het is een ontlading van seksuele energie. Dit gaat gepaard met samentrekken van spieren rond de anus en de bekkenbodemspieren, en ook een warm en ontspannen gevoel dat zich over je hele lijf kan uitspreiden. Mannen ejaculeren, maar kunnen ook een  ‘droog orgasme’ hebben zonder zaadlozing. Een minderheid van vrouwen kan ook ejaculeren.

De ontspanningsfase

Tijdens deze fase vloeit de opwinding langzaam weg en komt het lichaam tot rust. Na het orgasme gaat het bloed terug stromen. Het vastgehouden bloed in de penis kan wegvloeien en de penis wordt terug slap. Bij vrouwen worden de tepels terug zachter, de vaginawand ontspant, de zwelling van de schaamlippen vermindert en de baarmoeder neemt terug haar normale positie in.